Menu Sluiten

De rechter is nu aan zet!

8 mei 2020

4 mei jl., vond de hoorzitting plaats van het kort geding van Stichting Stop5GNL tegen de Nederlandse staat. Na maanden van voorbereiding een moment waar we naar toegeleefd hebben.

Een enerverende dag was het. Alle complimenten aan de advocaten Thom Beukers en Xander Wynands die zich vastgebeten hebben in deze materie en een krachtig betoog hebben gehouden.

Het verweer van de Staat bevatte weinig nieuws. Ze blijven herhalen dat er geen bewijs is dat blootstelling aan straling schadelijk is onder de blootstellingsrichtlijnen en noemen voor hun daarbij welgevallige studies. Waar ze ons van betichten.

Daartegenover staan echter duizenden peer reviewed onderzoeken van gerenommeerde onderzoeksinstituten die het tegendeel aantonen en waarschuwen voor ernstige schade, zoals veranderingen in het dna, kanker en neurologische aandoeningen. Deze hebben we uitgebreid naar voren gebracht in de dagvaarding en pleitnota. Duidelijk is dan ook dat er geen consensus is. En dat vraagt onmiskenbaar om toepassing van het voorzorgsbeginsel. 

De Staat negeert bovendien rapporten van instituten waar zij in de regel op varen waarin specifiek over 5G staat dat onbekend is wat de gevolgen zijn van 5G en dat het blootstelling hieraan kan leiden tot ‘unintended biological consequences’.

“Met de volksgezondheid gok je niet”, zegt advocaat Thom Beukers namens Stop5GNL in de rechtbank van Den Haag. De stichting eist in een kort geding een verbod op 5G-technologie, omdat niet vaststaat dat deze nieuwe standaard voor mobiele communicatie veilig is. Beukers noemt de aanleg van 5G een experiment. “Als die gok verkeerd uitvalt, heeft dat in potentie ernstige gevolgen.” (artikel in Trouw)

Stop5GNL

Zorgvuldigheid is hier extra op zijn plaats omdat – als er een volledige dekking komt van 5G we de keuze niet hebben om er aan te worden blootgesteld. In de pleitnota wordt een vergelijking met medicijnen gemaakt. Die worden voor de introductie uitvoerig getest.

Stop5GNL

 

“En patiënten hebben dan zelfs de keuze of zij wel of niet een nieuw medicijn innemen. Bij 5G is het straks anders, als het aan de staat ligt. Bij een landelijk dekkend netwerk krijg je een opgedrongen blootstelling.” (artikel in de Telegraaf)

Wij vragen dan ook om toepassing van het voorzorgsprincipe. Better safe than sorry!

De rechter is nu aan zet en de uitspraak van het kort geding is op 25 mei 2020.

Hier de pleitnota van Stop5GNL en de pleitnota van de Staat.