Interview: "5G: ook hier laat de democratie het afweten"
16 april 2021
Op woensdag 7 april jl. interviewde Jan van Gils Rob Verboog (voormalig voorzitter Vereniging CPLD en mede-oprichter van het burgerinitiatief Stralingsbewust Wonen) en Rob van der Boom (voorzitter Stichting EHS)
Korte samenvatting van het interview:
“De Gezondheidsraad presenteerde op 2 september 2020 een onderzoek waarin wordt gesteld dat ernstige gezondheidseffecten als gevolg van 5G niet kunnen worden uitgesloten. De Raad beval de regering aan om méér onderzoek te doen, de frequentieband van 26 GHz niet in gebruik te nemen, en zei ook nog dat niet kan worden uitgesloten dat gezondheidsschade optreedt zelfs als de straling binnen de normen blijft.
De regering concludeerde hieruit dat de uitrol van 5G gewoon kan doorgaan. De Tweede Kamer, die het rapport had aangevraagd, deed … niets. Hoewel het onderwerp al vier keer op de agenda heeft gestaan, heeft de Kamer het rapport nog steeds niet besproken, vertellen 5G-experts Rob van der Boom en Rob Verboog tegen interviewer Jan van Gils.
Ander opmerkelijk gegeven uit het interview: Van der Boom en Verboog vertellen dat van de 352 gemeenten in Nederland er 250 zijn die ernstige bezwaren hebben tegen de uitrol van 5G. Dat leidt tot grote discussies binnen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) maar daar wordt niets mee gedaan. “Veel gemeenten willen geen 5G, maar zij staan in de kou.” (De VNG weigerde mee te werken aan dit programma, zoals alle instanties die met 5G te maken hebben tot dusver weigeren de discussie aan te gaan.)
Hoewel gemeenten verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van hun burgers, worden ze in de nieuwe Telecomwet buitenspel gezet, vertellen Van der Boom en Verboog. Ze moeten toestaan dat telecombedrijven antennes neerzetten op gebouwen of aan straatmeubilair bevestigen. Aan de burgers zelf wordt al helemaal niets gevraagd.
Burgers zijn op dit moment heel slecht en eenzijdig geïnformeerd, stellen de twee critici. De informatievoorziening is in handen van het ministerie van Economische Zaken en het Kennisplatform EMV, waarin belanghebbenden een dominante rol hebben. Ook de internationale commissie, ICNIRP, verantwoordelijk voor de adviezen waar de Nederlandse richtlijnen op zijn gebaseerd, heeft nauwe banden met de telecomindustrie.
Van der Boom en Verboog roepen de Tweede Kamer op om een open debat te voeren over de mogelijke schadelijke effecten van 5G.”