Menu Sluiten

Wetenschap bewijst: celschade door elektromagnetische velden

29 april 2021

Elektromagnetische velden beschadigen de cellen door oxidatieve celstress. 

Dit wordt bewezen door wat waarschijnlijk de meest uitgebreide studie tot nu toe is.
Het onderzoek werd gefinancierd door de Zwitserse regering en opgesteld aan de Universiteit van Bern.

In de conclusie van de studie, na evaluatie van 223 papers, concluderen de auteurs onder meer:

  • “Samenvattend, bewijs van verhoogde oxidatieve stress door RF-EMF en ELFMF werd gerapporteerd in de meeste dierstudies en in meer dan de helft van de celstudies.
  • Studies met Wistar- en Sprague-Dawley-ratten leverden consistent bewijs op over oxidatieve stress na blootstelling aan RF-EMV in de hersenen en testikels, evenals enig bewijs van oxidatieve stress in het hart.
  • Waarnemingen bij Sprague-Dawley-ratten lijken ook consistent bewijs te leveren voor oxidatieve stress in de lever en de nieren.
  • Bij muizen werd oxidatieve stress, geïnduceerd door RF-EMF, voornamelijk aangetroffen in de hersenen en testikels, evenals in de lever, de nieren en de eierstokken.
  • Deze waarnemingen zijn gedaan met een verscheidenheid aan celtypen, blootstellingstijden en doses (SAR of veldsterktes) binnen de grenzen van wettelijke limieten en aanbevelingen.
  • Sommige studies hebben zeker methodologische onzekerheden of zwakheden of zijn niet erg uitgebreid met betrekking tot de blootstellingstijd, dosis, aantal en kwantitatieve analyse van de gebruikte biomarkers, om er maar een paar te noemen. Er is een trend aan het ontstaan die ook duidelijk wordt wanneer rekening wordt gehouden met deze methodologische zwakheden, namelijk dat blootstelling aan elektromagnetische velden, zelfs in het lage dosisbereik, zeker kan leiden tot veranderingen in de cellulaire oxidatieve balans.
  • Ongunstige aandoeningen zoals ziekten (diabetes, neurodegeneratieve ziekten) tasten de afweermechanismen van het lichaam aan, inclusief de antioxiderende beschermingsmechanismen, en mensen met dergelijke reeds bestaande ziekten zijn vatbaarder voor gezondheidseffecten ” (p.23).

    Bron