Menu Sluiten

Even voorstellen

Wij zijn een groep mensen die de uitrol van 5G een risicovol idee vinden. Naar de veiligheid van 5G is amper onderzoek gedaan, en het onderzoek naar straling dat er ligt toont schadelijke effecten aan. 

Om de uitrol van 5G te kunnen stoppen hebben we een stichting opgericht: stichting Stop5GNL. Het doel van deze stichting is de gezondheid van de Nederlandse bevolking te beschermen tegen de gezondheidsrisico’s van elektromagnetische straling. Eén van de middelen om dit te bereiken is een kort geding tegen de Nederlandse staat. Voor meer informatie over de rechtszaak klik hier.

Pieta Janssen - Voorzitter

Door haar jarenlange ervaring als (adjunct)directeur in (middel)grote welzijnsorganisaties is Pieta Janssen gewend aan het leiding geven aan organisaties en projecten.  Vanaf 2000 werkte ze als ZZP’er en verzorgde trainingen en coachingstrajecten voor organisaties en bedrijven. Ze vindt het onbestaanbaar dat de Nederlandse overheid de dringende oproep door 252 wetenschappers, om de biologische effecten van 5G op mens, dier en plant eerst diepgaand te onderzoeken, negeert. Niet alleen de gezondheid van alle Nederlanders staat hiermee op het spel, maar ook die van de toekomstige generaties (want daar gaat de veel besproken DNA-schade over). Ook vindt ze het feit dat de landelijke overheid alle gekozen gemeenteraden in het land in deze kwestie buitenspel zet, niet acceptabel.

Martine Vriens - Juridisch expert

Martine heeft jarenlang als senior juridisch consulent op het gebied van vreemdelingenrecht en mensenrechten bij een non-profit organisatie gewerkt. In haar werk adviseerde ze advocaten en regionale afdelingen over individuele dossiers, publiceerde regelmatig in vaktijdschriften en gaf cursussen. Na installatie van wifi op het werk kreeg ze echter klachten en kon ze niet meer op kantoor werken. Momenteel geeft ze juridisch advies op het gebied van straling. Zelf heeft ze verschillende procedures gevoerd, met ook goede afloop. Verder schrijft ze regelmatig artikelen. Ze is medeoprichter van Let’s Talk About Tech, een organisatie die staat voor leefbaarheid en keuzevrijheid voor iedereen en voor veilige, humane en duurzame digitale toepassingen.

Jan van Gils - Secretaris

Jan is al sinds 1998 bezig met de risico’s van zenderstraling. In het kader van een gesprek toentertijd met de gemeente Rotterdam maakte hij kennis met vertegenwoordigers van de GGD, de KPN en de landelijke overheid. Zij benaderden het onderwerp allemaal puur technisch en economisch. Jan was hierover stomverbaasd en dat is in feite zo gebleven. Hij begon zijn lange weg met het organiseren van een symposium dat niet zonder gevolgen bleef. Zowel de overheid als ook de telecom-providers gingen zich reorganiseren met het doel sterker te staan tegenover de burger. (Bundeling aanspreekpunt voor burgers bij de overheid en de opzet van MoNet bij de telecom). Al die jaren is Jan blijven strijden voor openheid en eerlijkheid in de relatie met de overheid. En voor eerlijkheid en waarachtigheid in de argumentatie van de overheid. Daarbij bleef
voortdurend het argument van de zogenaamd ‘veilige’, torenhoge limieten van de Gezondheid Raad een punt van speciale aandacht. Niets blijkt namelijk minder waar, en volgens dezelfde limieten zou zelfs 5G volkomen veilig zijn.

Alja Hoeksema - Penningmeester

Sinds 2008 heeft Alja meegewerkt aan diverse juridische procedures tegen zendmasten, geeft ze lezingen over de risico’s van straling en over ethische afwegingen die belangrijk zijn bij het gebruik van straling. In 2019 heeft ze de Master Toegepaste Ethiek afgerond. In haar scriptie heeft ze beargumenteerd dat het huidige politieke beleid met betrekking tot (elektromagnetische) straling ethisch onverantwoord is. Ze is lid van het European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility en lid van de Nederlandse Vereniging voor Stralingshygiëne (afdeling Niet-Ioniserende Straling, NIS).